Hvor mange patienter berøres og kan de fortsat få tilskud?

19. oktober 2012, Opdateret 26. oktober 2012

Ca. en halv million personer købte i 2011 mindst ét stærkt smertestillende lægemiddel på apoteket – til enten kortere- eller længerevarende behandling. For de patienter, der er i behandling med de billige smertestillende lægemidler, sker der ingen ændringer. Det gælder størstedelen af patienterne.

Derudover er der en række patienter, hvor der udelukkende skal tages stilling til skift til en anden lægemiddelform af det lægemiddel, de får.

Knap 28. 000 personer var i 2011 i behandling med et af de lægemidler, hvor der ikke fremover er nogen lægemiddelformer med generelt tilskud. Af disse var ca. 17.500 i behandling med Ketogan.

Nogle har kun været i korterevarende behandling og antallet, hvor der skal tages stilling til den fremtidige behandling, er derfor lavere end de 28.000.

Patienterne skal som udgangspunkt skifte til et billigere lægemiddel, hvis de vil bevare offentligt tilskud til behandlingen. Hvis man allerede har forsøgt de billigere lægemidler uden held (utilstrækkelig effekt eller bivirkninger), kan lægen evt. søge om enkelttilskud.

Ca. 17.000 personer var i 2011 i behandling med et af de buprenorfin-plastre, der fremover har klausuleret tilskud. For disse patienter skal lægen tage stilling til, om man kan bruge tabletbehandling, eller om man opfylder betingelserne for fortsat at få tilskud til disse buprenorfinplastre. I givet fald skal lægen skrive ”tilskud” på recepten.

Hvis man er i behandling med et af de lægemidler, hvis tilskud ændres, skal man tale med sin læge inden den 4. marts 2013 - gerne næste gang recepten skal fornyes.